четвртак, 17. октобар 2013.

Jebes 50 Eura!


Kisni 13. Oktobar (a kakav bi inace bio?!).
James Blake @ Ancienne Belgique, Brussels, Belgium.
Reguralna cena karte: 27 Euro.
Cena karte kod tapkarosa: 50 Euro (uz komentar:“Ne ide to tako, druze!“ na nas pokusaj da smanjimo cenu karte na 40 Euro).
Alergican sam na tapkarose (da budem pristojan), ali ovo je bila jedinstvena “a dream come true“ prilika koju jednostavno nisam mogao da propustim.
Sada, bas svakog dana, u svakom slobodnom trenutku, imam zelju da cujem neku James-ovu stvar. To dovoljno govori o mom utisku sa koncerta, zar ne?

 
James Blake uzivo daje sasvim novu dimenziju svojoj, po mom misljenu, inace prilicno hermeticnoj muzici. Da se ne zavaravamo, svojim eksperimentalnim electro-pop-om/electro-m James Blake nikada nece biti globalna pop ikona. Medjutim, da su ljudi malo vise otvoreniji, zainteresovaniji, ili da samo imaju malo vise vremena ili para, shvatili bi da je tu mnogo vise od opste poznatih  & sporih „Limit to Your Love“ ili „A Case of You“ ili „Overgrown“ ili „Retrograde“. „CMYK“ vec skoro da moze da se postavi na listu opste poznatih mesta, a James na koncertu otkriva pravu velicinu „Air & Lack Thereof“, „Klavierwerke“, „Voyeur“, izmedju ostalih. To mozda i jesu najveca iznenadjenja, mada (extended ) verzija „Limit to Your Love“ izvedena te veceri svakako pripada prethodno pomenutoj grupi.

„Measurements“, izvedena na bis, zatvara perfektno osmisljenu set listu (90 min) , u okviru koje su James i njegovi skolski drugari, slobodno to mogu da kazem, odrzali lekciju svim onim svojim kolegama koji smatraju da na koncertu samo treba reprodukovati studijske snimke. Mozda cete biti iznenadjeni kada procitate da je atmosfera na koncertu na trenutke podsecala na najbolje zurke elektronske muzike (obratiti paznju na zidavacku kucu/label 1-800 Dinosaur!). Verujem da je malo ko (ko ranije nije gledao koncertne nastupe James Blake-a) to ocekivao.
 

Savrseno! Uzbudljivo! Intrigantno! Emotivno! Zaista!

Iako se koncert moze svrstati u ono sto zovemo ’niskobudzetnim’, svetla i scenografija su bili osmisljeni super-inteligentno i super-efektno. 

Kako je James ’a man of few words’ kontakti sa publikom su bili tek sporadicni i vrlo kratki. Ipak, bio sam iznenadjen reakcijom uglavnom prilicno hladnih Belgijanaca posle svake pesme. Bravo! 

Za kraj moram da dodam da je za jednog Srbina (mene) veoma je cudno i neocekivano (mada ne bi trebalo da bude) da koncert pocinje tacno na vreme (uz, na ekranu, jasno istaknuta vremena kada svira predgrupa, a kada main act), dozvoljeno je unosenje flasica sa picem i staklenih casa sa vinom u salu, karte za stajanje u parteru i sedenje na galeriji/balkonu kostaju isto, dok po zavrsetku koncerta publika na ekranima moze da vidi gde im je najbliza metro/bus/voz stanica i kada polaze poslednji vozovi ka zeljenim destinacijama. Savrseno! 
 
 
 

Set lista:
1.I Never Learnt to Share
2.To the Last
3.Life Round Here
4.Air & Lack Thereof
5.CMYK
6.Overgrown
7.I Am Sold
8.Unluck
9.A Case of You (Joni Mitchell cover)
10.Lindisfarne I
11.Lindisfarne II
12.Limit to Your Love (Feist cover)
13.Klavierwerke
14.Voyeur
15.Retrograde
16.The Wilhelm Scream
Bis:
17.Measurements

Нема коментара:

Постави коментар